Hoe de mobiele zorgportemonee een familieband versterkt

Een simpele inbraak had vergaande gevolgen voor een Keniaans gezin. Toch laat de familie het hoofd niet hangen; door bewust te sparen voor gezondheidszorg blijven ze geloven in een betere toekomst. 

Terug naar 2013, naar die bewuste avond in Kibera, Nairobi. Terwijl Tabitha en Musa – trotse ouders van vier kinderen – een huis vol visite hadden, betrapten ze een inbreker in de slaapkamer. In zijn haast weg te komen, botste hij op Nerea, een van de dochters, die net was wezen plassen. De klap was zo hard dat ze ter plekke haar bewustzijn verloor.

Na twee spannende uren kwam ze bij, maar sindsdien heeft ze regelmatig epileptische aanvallen, soms wel drie per week. Nerea was altijd een goede en sociale leerling, maar door de aanvallen begon ze lessen te missen, gingen haar vrienden haar uit de weg en bleef ze tot twee keer toe zitten. Ze moest boardingschool verruilen voor een reguliere school, waar haar moeder haar dagelijks heen moest brengen. Daarnaast had ze speciale onderzoeken en medicatie nodig die haar ouders nauwelijks konden betalen met vier schoolgaande kinderen. De situatie zorgde voor enorm veel stress, voorbij bij moeder Tabitha. Zij had al jaren last van hoge bloeddruk en kreeg deze niet meer onder controle. Ze werd ziek. Net als Nerea had ze speciale medicijnen en regelmatig medische controles nodig. Werken lukte niet meer waardoor ze haar handeltje op de Makina market moest staken. De kostwinning rustte plotseling volledig op de schouders van Nerea’s vader Musa, wiens onregelmatige inkomen niet bepaald een vetpot was.

Nerea en Tabitha
Nerea & Tabitha

Buurtgenoten begonnen te roddelen waardoor het gezin nog meer geïsoleerd raakte, maar gelukkig liet één vrouw Tabitha niet barsten. Ze vertelde haar over de M-Tiba mobiele zorgportemonnee en Tabitha begon af en toe kleine beetjes geld te sparen voor gezondheidszorg. Het was een pak van haar hart dat ze deze zorgportemonnee kon inzetten voor verschillende behandelingen voor zowel haarzelf als haar dochter. Maar helaas kan de familie onvoldoende opzij zetten om de duurdere behandelingen te betalen, zoals een hersenscan (EEG). Deze zou mogelijk uitkomst kunnen bieden bij de zoektocht naar de oorzaak van Nerea’s klachten. 

Toch laat het gezin het hoofd niet hangen. Door alle tegenslag zijn ze hechter en sterker dan ooit. Tabitha is haar man ongelooflijk dankbaar voor zijn steun en ze gelooft nog altijd in een betere toekomst voor haar kinderen. Ook Nerea blijft positief. Ondanks haar aandoening is ze vastberaden te gaan studeren en hopelijk een goede baan te vinden. 

Zou het niet fantastisch zijn als je vrouwen als Tabitha kunt helpen de zorg te krijgen die ze nodig heeft? Vanaf nu kan dit. Al vanaf € 10 geef jij iemand toegang tot goede zorg, direct via de mobiele zorgportemonnee. Persoonlijk, direct en transparant. 

Ja, ik doe mee!                         Vertel mij meer

 

Geefdetoekomst.nl gebruikt cookies om op basis van jouw gedrag jou de content te bieden waar je het meest aan hebt. Daarnaast kunnen we door analyses de website optimaliseren. Hoe we dit precies doen en hoe we jouw privacy waarborgen, kun je lezen in de cookiestatement.

Nee, verbeter niet Ja, verbeter voor mij