Tegen alle verwachtingen in

Hoe een mobiele zorgportemonnee een hardwerkende moeder van drie kinderen – waarvan één ernstig ziek – elke dag reden geeft voor hoop. 

Elizabeth Kwanya – beter bekend als ‘Eliza’ – woont met haar drie kinderen in een klein huis in Kibera, een sloppenwijk in Nairobi. Dankzij een parttime baan in een haarsalon lukt het haar de eindjes aan elkaar te knopen, maar helaas kan ze nooit de deur uit zonder zorgen om haar achtjarige dochter Mercy*. De kleine meid leidt al sinds ze anderhalf was aan sikkelcelziekte en brengt haar dagen vaak door in bed.

Voor Eliza betekent dit doorlopend schipperen tussen werk en zorg. Voor ze ’s ochtends op pad gaat, zorgt ze dat Mercy heeft ontbeten en haar medicijnen heeft genomen en dat haar andere dochter klaar is voor school. Haar zoontje neemt ze mee naar de salon, met voldoende eten en speelgoed om zich te vermaken terwijl zij zelf bezig is met klanten. Zodra haar werktijd erop zit racet ze weer terug naar huis om bij haar zieke meisje te zijn.  

 

Eliza

 

Eliza’s moederhart breekt keer op keer als ze haar dochter ziet lijden. Van haar schamele inkomen stopt ze dan ook structureel een klein bedrag in haar M-Tiba zorgportemonnee, zodat ze in geval van nood – denk aan uitdroging of extreme druk op de borst – direct met Mercy naar het ziekenhuis kan. Maar haar behandelingen kosten meer dan alleen de doktersrekening. Eliza: ‘Op zulke dagen laat ik ter plekke alles uit mijn handen vallen. Mijn volledige aandacht is bij Mercy; ik kan met geen mogelijkheid naar mijn werk en verdien dan dus geen cent.” Daarnaast pakken behandelingen vanwege complicaties regelmatig duurder uit dan verwacht.

Toch laat Eliza zich niet uit het veld slaan. Ze blijft sterk en stimuleert andere ouders van zieke kinderen hetzelfde te doen. Ze ziet elke dag als een nieuwe kans op een betere toekomst voor haar kinderen. En tegen alle verwachtingen in gelooft Eliza heilig dat Mercy haar 40everjaardag gaat vieren: “Ik heb kinderen met dezelfde aandoening zien opgroeien tot volwassen en ik verwacht dat dit mijn dochter ook gegund gaat zijn.”

Voor moeders als Eliza is een goede zorgverzekering van essentieel belang om te bouwen aan een gezonde toekomst voor haar hele gezin. En jij kunt helpen! Heel persoonlijk en rechtstreeks. Al vanaf € 10 geeft je haar en haar gezin toegang tot gezondheidszorg, direct via haar mobiele zorgportemonnee. 

Ja, ik doe mee

 

*) om privacyredenen is haar naam gefingeerd

Geefdetoekomst.nl gebruikt cookies om op basis van jouw gedrag jou de content te bieden waar je het meest aan hebt. Daarnaast kunnen we door analyses de website optimaliseren. Hoe we dit precies doen en hoe we jouw privacy waarborgen, kun je lezen in de cookiestatement.

Nee, verbeter niet Ja, verbeter voor mij